Question 1: سامانه منبع ياب چيست؟

معاونت تحقيقات و فنآوري وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي از ديرباز با خريد كشوري متمركز، مشترك مجلات، كتب و منابع الكترونيك معتبر علمي جهت فراهم‌سازي دسترسي اعضاي هيات علمي، دانشجويان و پژوهشگران به آخرين منابع اطلاعاتي علمي، پژوهشي، درماني و آموزشي بوده است. حاصل اين اشتراك منابع الكترونيك علمي، دسترسي به بيش از هزاران مجله و مقاله، كتاب، فيلم و تصوير، راهنما و ده‌ها بانك اطلاعاتي است. اكثر اين منابع در قالب خريد از ناشرين مختلف بين‌المللي صورت مي‌گيرد و هر ناشر در وب‌سايت خود، دسترسي به تعدادي عنوان مجله، كتاب و يا منبع ديگر را براي كاربران خود فراهم مي‌‌كند. هميشه اين مشكل براي پژوهشگران وجود داشته است كه يك مجله و يا كتاب خاص را در سايت كدام ناشر و در كدام آدرس مي‌توانند بازيابي كنند و اساسا آيا مجله مربوطه، در فهرست مجلات مورد اشتراك وزارت بهداشت هست يا خير. سامانه منبع‌ياب با هدف تهيه فهرست كامل و به روز منابع مورد اشتراك وزارت بهداشت و با هدف فراهم‌سازي امكان جستجوي لغتي، بازيابي الفبايي و موضوعي مجلات يك ناشر خاص طراحي و پياده‌سازي شده است. از طرف ديگر، اين سامانه با ارائه شاخص‌هاي ارزيابي مجلات، اين امكان را براي پژوهشگران فراهم كرده است تا مجله مناسب براي انتشار مقاله خود را جستجو، بازيابي و انتخاب كنند.

Question 2: چه منابعي در سامانه منبع‌ياب وجود دارد؟

سامانه منبع‌ياب دربرگيرنده مجلات، كتاب‌ها، راهنما‌ها، فيلم و تصاوير آموزشي و بانك‌هاي اطلاعاتي الكترونيك است.

Question 3: چه مجلاتي در سامانه منبع‌ياب وجود دارند؟

مجلات موجود در سامانه، شامل تمام مجلات علمي معتبر مورد اشتراك وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي از ناشرين مختلف، به اضافه مجلات با دسترسي رايگان (Open Access) و نيز مجلات نمايه شده در بانك‌هاي اطلاعاتي Embase، Scopus، PubMed، ISI و مجموعه DOAJ است.

Question 4: چه كتاب‌هايي در سامانه منبع‌ياب وجود دارند؟

كتاب‌هاي موجود در سامانه، شامل تمام كتاب‌هاي مورد اشتراك وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي از ناشرين مختلف، به اضافه كتاب‌هاي با دسترسي رايگان (Open Access) است.

Question 5: نمادهاي سبز، نارنجي و خاكستري در ستون Details مقابل منابع نشان چيست و چه مفهومي دارد؟

نماد‌هاي سبز، نارنجي و خاكستري در ستون Details، بيانگر وضعيت دسترسي كاربران دانشگاه‌هاي علوم پزشكي كشور به منبع مذكور است. بدين ترتيب كه:

۱- نماد سبز، نشان برقرار بودن دسترسي به منبع مذكور است.

۲- نماد نارنجي،‌ نشان رايگان بودن (Open Access) منبع مذكور است.

۳- نماد خاكستري، نشان از عدم پوشش منبع مذكور در مجموعه منابع مورد اشتراك وزارت بهداشت است.

Question 6: آيا حروف موجود در نمادهاي سبز، نارنجي و خاكستري در ستون Details معناي خاصي دارد؟

بله. اين حروف نوع منبع مربوطه را مطابق راهنماي زير مشخص مي‌كنند:

۱- حرف J بيان كننده آن است كه منبع مربوطه مجله (Journal) است.

۲- حرف B نشان دهنده آن است كه منبع مربوطه، كتاب (Book) است.

۳- حرف C نماد Consult و معرف آن است كه منبع مربوطه يك راهنماست.

۴- حرف D نماد بانك اطلاعاتي (Database) بودن منبع موردنظر است.

۵- حرف L بيان كننده بانك‌هاي اطلاعاتي داخلي (Local Database) است.

۶- حرف M نشان دهنده منابع ديداري شنيداري (Multimedia) است.

۷- حرف E مشخص كننده منابع پزشكي مبتني بر شواهد (Evidence based Medicine)‌است.

۸- حرف F نماد كلمه Free و مشخص كننده منابع رايگان است.

Question 7: چه شاخص‌هايي براي مجلات در اين سامانه ارائه مي‌شوند؟

شاخص‌هاي ارزيابي و رتبه‌بندي مجلات مانند CiteSore، SNIP و SJR در اين سامانه براي مجلات مربوطه نمايش داده مي‌شوند. از طرف ديگر، چارك‌ها (Quartile)‌ي چهارگانه هرمجله نيز در بهترين گروه موضوعي مربوطه نمايش داده مي‌شوند.

Question 8: اعداد ۱%، ۵%، ۱۰% و ... مقابل هرمجله به چه معنايي است؟

اين اعداد مشخص مي‌كنند مجله مربوطه در گروه موضوعي مربوطه به ترتيب در بين ۱%، ۵%، ۱۰% و ... مجلات مربوطه قرارگرفته است.

Question 9: آيا امكان تغيير چيدمان (Sorting) نتايج وجود دارد؟

بله، با كليك روي نشانه فلش بالا و پائين هر ستون، مي‌توانيد چيدمان (Sorting) نتايج صفحه را براي همان ستون، صعودي و يا با يك كليك ديگر، به صورت نزولي تغيير دهيد.

Question 10: از كجا متوجه شويم يك مجله يا كتاب خاص را در سايت كدام ناشر مي‌توانيم بازيابي كرده و به آن دسترسي پيدا كنيم؟

چنانچه در ستون Publisher/ Holder نام ناشر و يا مجموعه‌اي وجود داشته باشد، با كليك برروي آن مي‌توانيد به صفحه مجله يا كتاب مربوطه راهنمايي شده و به آن دسترسي پيدا كنيد.

Question 11: چگونه مي‌توانم به اطلاعات و جزئيات بيشتري از يك مجله يا كتاب دست پيدا كنم؟

پس از جستجو و بازيابي مجله يا كتاب مذكور، روي نشان سبز، نارنجي و يا خاكستري مقابل آن در ستون Details كليك كنيد، پنجره‌اي كه دربرگيرنده جزئيات بيشتر منبع است، نمايش داده مي‌شود.

Question 12: چگونه مي‌توانم مجلات و كتاب‌هاي يك موضوع خاص را جستجو و بازيابي كنم؟

كافي است در برگه (Tab) جستجوي موضوعي و در جعبه جستجو (Search Box) با نام Add Subject Area، چند حرف از موضوع موردنظر خود را وارد كنيد. سامانه در لحظه (Real time) موضوع مورد نظر شما را در درخت موضوعي جستجو كرده و نمايش مي‌دهد. آن‌گاه با كليك برروي موضوع جستجو شده مي‌توانيد آن را انتخاب نموده و منابع موضوع مربوطه را مشاهده كنيد.

Question 13: مي‌خواهم فقط كتاب‌ها (و يا مجلات) يك موضوع را تفكيك و مشاهده كنم. آيا اين امر امكان پذير است؟

بله، در بالاي فهرست منابع نمايش داده شده، و در بخش نوع، كافي است با كليك بر روي گزينه‌هاي مجله، كتاب و يا راهنما،‌ منابع بازيابي شده را به نوع منبع خاص انتخاب شده محدود كرد. گزينه همه، انتخاب را به حالت پيش فرض اوليه همه منابع باز مي‌گرداند.

Question 14: مفهوم Quartile در برگه‌ «رتبه‌بندي Scopus» و Q يك تا چهار مقابل آن چيست؟

مجلات براساس شاخص‌هاي ارزيابي آن‌ها مانند SNIP، SJR و يا CiteScore به چهار گروه مساوي از نظر تعداد يعني چهار گروه شامل ۲۵% كل مجلات مربوطه تقسيم بندي مي‌شوند. بدين‌ترتيب كه ابتدا مجلات را براساس يكي از شاخص‌هاي فوق به ترتيب نزولي از بزرگ به كوچك مرتب مي‌كنند. سپس ۲۵% اول اين فهرست مرتب شده براساس شاخص ارزيابي مربوطه را كه دربرگيرنده مجلات با بزرگترين مقادير شاخص مربوطه هستند را Q۱ و ۲۵% دوم را Q۲ و به همين ترتيب ۲۵% سوم و چهارم را Q۳ و Q۴ نام گذاري مي‌كنند.

Question 15: گزينه برگه (Tab)‌ منابع اطلاعاتي بالا سمت چپ سامانه چيست؟

اين گزينه (Tab) دربرگيرنده منابع اطلاعاتي مورد اشتراك وزارت بهداشت و وضعيت دسترسي به آن‌هاست.

Question 16: اطلاعات سامانه چند وقت يكبار به روز مي‌شوند؟

اطلاعات مجلات هر هفته يكبار و شاخص‌هاي ارزيابي آن‌ها مانند SNIP، SJR و CiteScore ساليانه و به محض تغيير به روز رساني مي‌شوند.

اطلاعات كتاب‌ها به محض انتشار ويرايش در دسترس جديد، به روز مي‌شوند.

Question 17: با انتخاب برخي گزينه‌ها، پنجره‌اي باز مي‌‌شود كه از من شناسه و رمز عبور مي‌خواهد. مشكل چيست؟

سامانه منبع‌ياب، قوانين كپي رايت بين‌المللي را رعايت مي‌كند. به همين منظور در مورد همه منابع، آدرس دسترسي به منبع مذكور در سامانه مربوطه قرارداده شده است. اگر شما در شبكه اينترنت دانشگاه‌هاي علوم پزشكي كشور باشيد و روي آدرس مذكور كليك كنيد و دسترسي به منبع موردنظر فراهم باشد، مستقيما به صفحه مربوطه راهنمايي خواهيد شد و از شما شناسه و رمز عبوري درخواست نخواهد شد. در غيراين صورت يا خارج از شبكه اينترنت دانشگاه‌هاي علوم پزشكي كشور هستيد و يا دسترسي به منبع مذكور وجود ندارد.

Question 18: اطلاعات مجله يا كتابي در سامانه اشتباه يا ناقص است. چطور مي‌توانم درخواست اصلاح و يا تكميل آن را ارسال كنم؟

با انتخاب كردن نماد موجود در ستون Details مقابل مجله يا كتاب مذكور، صفحه دربرگيرنده جزئيات منبع مذكور باز مي‌شود كه در بالاي صفحه مذكور، گزينه درخواست اصلاحات وجود دارد. با انتخاب گزينه درخواست اصلاحات و تكميل فرم مربوطه مي‌توان درخواست اصلاح مربوطه را ارسال نمود.

همينطور گزينه ارسال بازخورد در پائين صفحه سمت راست وجود دارد.

Question 19: آيا امكان تهيه خروجي Excel و يا چاپ از اطلاعات سامانه وجود دارد؟

بله، از طريق دو نماد چاپگر و Excel قرارداده شده در كنار گزينه تعداد نتايج اين امكان فراهم است.

Question 20: اينجانب داخل ايران هستم ولي وقتي از طريق گوشي/تبلت به سامانه مراجعه ميكنم با اين پيغام مواجه مي شوم كه از خارج ايران متصل شده ام. مشكل چيست؟!

ابتدا بررسي نماييد فيلتر شكني در گوشي شما فعال نباشد. اگر در حالت عادي نيز چنين پيغامي مشاهده مي كنيد دليل اين است:

مرورگرهاي تبلت و گوشي اندرويد (كروم) يك ويژگي دارند به نام صرفه جويي داده كه اگر روشن باشد اين مشكل رخ ميدهد. كاركرد گزينه مذكور اين است گه براي زودتر باز شدن سايت، عوض اينك مستقيم گوشي به سايت مربوطه وصل شود به يكي از سرور هاي گوگل وصل شده و سرور گوگل (كه خارج از كشور است) صفحه مربوطه را دريافت و در حجم كمتر به گوشي تحويل مي دهد. خيلي محتمل است در تبلت شما اين گزينه فعال است و در عمل از IP خارج كشور اتصال برقرار مي شود. براي حل مشكل از بخش تنظيمات مرورگر بايد گزينه مربوطه را خاموش نماييد. در تصوير پيوست يك نمونه از تنظيم مذكور نشان داده شده است.

© All rights reserved for KnE | Home | Print